Hvordan bli bra etter skader

Trening er noe de aller fleste legger inn i hverdagsrutinen fordi det er anbefalt å holde seg i form. Det er bra for helsen, men også rent samfunnsøkonomisk. Trening holder folk borte fra sykehusene og sykemeldinger.

Det er viktig å kombinere både styrketrening og kondisjonstrening. Men det er likevel mulig å skade seg relativt mye når man driver med idrett. Av og til vil man prestere som heltene på TV, og da kan det gå galt. Man glemmer at man ikke har det samme grunnlaget eller styrken som må til.

Det er mange ulike skader man kan pådra seg, slik som betennelser, senestrekk, overtramp, avrevet muskel eller sårskader ved fall. De fleste kan jobbe selv med små skader, men mange må dessverre til fastlegen for å skrive ut sykemelding. Så hvordan skal man fortest mulig komme tilbake i trening igjen?

Restitusjon og hvile

Det kan høres ut som en floskel, men får ikke kroppen nok hvile, vil skadeavbrekket kun forlenges. Har man skadet en fot, kan det være viktig å legge noen puter under for å avlaste foten og gi fri blodgjennomstrømning. Dette kan være med på å forbedre situasjonen. Det er viktig å holde seg i ro lenge nok til at skaden er helbredet og man igjen kan trene forsiktig. Noen legger ut på lange turer direkte, men det er ikke lurt.

Rolig aktivitet

Selv om man blir bedt om å ta det med ro, skal man ikke bli liggende i sofaen hele tiden. Kan man gå er det lurt å være i bevegelse, men må man ligge kan det være smart å prøve noen andre øvelser. Det eneste som er viktig er at aktiviteten skal være rolig. Det holder med å komme seg rundt i huset noen ganger. Har man brekt en fot eller arm, er det viktig å huske at muskulatur rundt skadestedet også vil bli svekket.

Gjør husarbeid

Husarbeid en en slik ting de fleste kan gjøre. Da blir det både rent og pent og du får holdt deg i aktivitet. Trenger man PYNT TIL EN BURSDAGS FEST kan man for eksempel blåse opp ballonger. Det vil øke oksygenopptaket til det det var før skaden. Gulvvask kan gjøres med to kluter i hendene, eller på føttene mens man trener magen. Det er lurt å passe på så man ikke bryter opp skaden igjen.

Tenk positivt

Det kan hende en skade kommer svært ubeleilig. Kanskje har man fått ny jobb eller begynte å komme seg etter sykdom. Så faller man og brekker armen. Vel, det eneste man kan gjøre er å prøve å tenke fremover. Så lang tid tar det til skaden er leget, det må man finne seg i. Man kan ta opp gamle hobbyer, se serier man hadde lengtet etter å se eller besøke venner. Når man tenker positivt frigjøres gode enzymer i hjernen.

Spis sunt

Men skal man bli bra fort, er det viktig å holde seg til det sunne kostholdet. Uten det vil kroppen ikke få i seg de riktige næringsstoffene den trenger for blant annet å lege skader. Disse rådene er velment, bli bra igjen.