Ultraløping kan høres avskrekkende ut for mange, også for deg som kanskje allerede har fullført et maraton eller to. Likevel er steget fra kortere distanser til ultramaraton ikke alt for stort.
Å løpe lenger enn 42,2 km
Et ultraløp er alle løp som er lengre enn den tradisjonelle maraton-distansen, 42.195 meter. Det vil si at både løp på «bare» 50 km og helt andre distanser som 80 km eller 160 km faller inn under definisjonen ultramaraton. Det finnes etter hvert et stort utvalg av ultramaratonløp, det er mulig å løpe lenger enn 42,2 km både i Norge og langt unna. Det er mulig å kombinere et løp med en avslappende reise, kanskje finansiert med et lån fra Centum.no hvis du ikke har fått feriepenger ennå.
For noen kan dette fremstå som uendelig langt, og hvis du aldri har løpt mer enn 5 km er det selvfølgelig uklokt å gi seg i kast med et ultramaraton. Samtidig er det mulig for alle løpere som kan fullføre et maraton, også å gjennomføre distanser som en mye lengre.
Et viktig første steg for deg som har tenkt løpe et ultramaraton, er å stille om deg mentalt til den mye lengre distansen. Å gjennomføre for eksempel 100 km til fots, betyr at du må bevege deg i et helt annet tempo enn hva du hadde gjort på kortere distanser som for eksempel 10 km. Andre faktorer som mat og drikke blir mye viktigere når du løper ultramaraton. Det er ikke et spørsmål om hvis du trenger påfyll av energi, bare når.
Dette betyr også at du må forberede deg til et ultramaraton på en helt annen måte enn kortere distanser. Du må selvfølgelig trene løping spesifikt, med hovedtyngde på lange og rolige økter. Samtidig må du også trene på den spesielle situasjonen du kommer å være i. Det finnes en rekke ulike måter å virkelig oppleve den følelsen du får etter å ha løpt seks eller sju mil. Du kan for eksempel kombinere lange økter med ekstra harde kombinasjoner, der du løper flere mil både lørdag og søndag.
Kan virkelig alle løpe ultramaraton?
Det finnes selvfølgelig noen som ikke bør løpe, grunnet problemer med knær og tilsvarende. Hvis vi ser bort i fra det, kan egentlig alle løpe et ultramaraton. Den lavere intensiteten over lengre tid kan dessuten være mer skånsomt for kroppen.
Et morsomt aspekt ved ultraløping er at kvinner gjør det bedre på lange distanser. På 100 meter er forskjellen mellom menn og kvinner på elitenivå stor. Når du distansen er tusen ganger lengre, er forskjellene mellom menn og kvinner betydelig redusert. Det er ikke uvanlig at kvinner er med i teten i mange ultraløp, noe som forhåpentligvis gjør at flere kvinner får opp øynene for ultraløping.