Norge vet å lage folkefest for de som elsker ski

Ski og fest hører sammen i Norge. Hvor ellers i verden er det så stor entusiasme for skikonkurranser? Om det så er ei endeløs femmil så er tilskuere stablet opp på de mest grisgrendte steder. De står der i påvente av at det kommer en løper forbi som de kan heie på. Det aller beste vi vet er når det kommer løpere fra andre land for å konkurrere med våre egne. At det er minusgrader og snø bare trigger oss enda mer. En god forberedelse med flere lag klær, noe varmt i termosen og gjerne et flagg redder dagen. I motsetning til fotball, er det ikke bare far som ser på. Ski er for hele familien.

Nytt ski-VM til Norge?

De store internasjonale arrangementer er det vi liker aller best. Holmenkollrennene er den største nasjonale festen i Oslo-området, nest etter syttende mai. Idrettsforbund og kommuner skraper kassene og private sponsorer kaster seg på når det er snakk om å levere søknader om å arrangere store internasjonale stevner som OL og VM. Stort sett gjør vi det bra, både sportslig og økonomisk. Det neste på lista er at vi ønsker ski-vm til Trondheim i 2023. Da snakker vi om våre paradegrener framfor noen, de nordiske. Disse inkluderer langrenn, hopp og kombinert. Dette kan bli riktig bra. Trøndere er gode til både å stå på ski og å være tilskuere. Det er forstås andre som også vil ha det, nemlig slovenske Planica. Men med kun én konkurrent sier magefølelsen at vi kan se fram til en ny folkefest på norsk jord.

Folkefest i løypa og i stua

Folkefesten finner også sted på tv-skjermen hjemme. Noen vil til og med kjøpe nye møbler til hele huset for anledningen. Men har det noe å si hvor i verden skirennet er da, spør du? Ja, det har det så absolutt. Når vi befinner oss langt fra Trondheim, i Oslo eller i Hammerfest, kjenner vi kinnene blusse i det kameraene sveiper over glade tilskuere langs løypa. Vi åpner alle vinduene, slipper vinteren inn, lager en termos med noe godt i og setter oss til rette i godstolen med et pledd over. Selvfølgelig er det viktig at Norge vinner, men vi gleder oss også med en utlending som tar en fin bronsemedalje. Fotball er jo også morsomt, men det er ikke “vårt” på samme måten. Så folkekjære som skiheltene er, blir de aldri.