Sikrere retningslinjer i idretten!

Metoo-kampanjen har preget flere overskrift for tiden, og ikke minst den norske idretten. Nå vil rutinene for varsling skjerpes innen idretten. Det er blitt flere ganger avdekket saker, som blant annet omhandler seksuell trakassering. Det er ingen tvil at det har blitt en jevnere økning i henvendelser angående tema. Det er da snakk om opptil 5 henvendelser i måneden til Norges idrettsforbund. Det at slike saker får mer oppmerksomhet i mediene, er med på å gjøre at flere tør å si i fra om seksuell trakassering. Det er nå blitt satt opp nyere metode for veiledning i forhold til temaet, da fra andre som selv har blitt utsatt for overgrep eller som har observert lignende. Veiledningen skal være med på å gjøre det enklere å følge opp retningslinjene ut i fra tidligere erfaringer, som idrettsforbundet har fra alle sine idrettslag. Det blir brukt filmer angående seksuell trakassering i leder- og trenerutdanningen. Så det jobbes for å sikre bedre retningslinjer.

Norges idrettsforbund kan bli bedre

Innen fotballforbundet er det blitt opptatt av at det skal være gode retningslinjer innen temaet. Varslingsrutinene har blant annet blitt oppdatert tidligere i 2017, noe som var like før Meetoo-kampanjen. Innen fotballen er det en egen varslingsplakat hvor det står hvem som skal kontaktes, og hvordan situasjonen oppfølges. Tom Tvedt som er presidenten i NIF, har utalt at NIF har utført undersøkelser i sørforbund. Det har da blitt funnet ut at det er flere som ikke har informert om retningslinjene i idretten. NIF, klubber og særforbund må bli bedre. Det skal være slik at foreldre skal kunne føle seg trygge med at barna er med i norsk idrett. Om man trener med barn er det påkrevd med politiattester. Per Tøien er idrettspolitisk rådgiver hos NIF og arbeider med dette. Det finnes flere attester som viser at det er flere personer som har begått overgrep, og lukes ut av hele idretten. Attester skal være med på å holde personer som har utført upassende handlinger unna idretten. Tøien oppfordrer utsatte for å ta kontakt, og de vil få god oppfølging. Det er viktig for NIF at varslere og andre utsatte skal bli tatt i mot på en god måte.

Skiskytterforbundet har også bedre varslingssystem

Generalsekretæren Rakel Rauntum forteller at skiskytterforbundet har ordnet et bedre etisk regelverk, dette like før Metoo-kampanjen. Det har blitt opprettet et bedre system for varsling sier Rauntum. Hun legger videre til at idretten er med på å avspeile samfunnet. Den har hverken blitt bedre eller verre. Det har ikke oppstått saker med seksuell trakassering, hun legger til at det uten tvil har oppstått innen idretten. Innen håndballforbundet jobbes det på spreng med å bedre regelverket. På tre uker skal det gå gjennom rutiner, lederutvikling, kontrakter og ting som burde forbedres. Det er noen gode retningslinjer vi har, og det skal bli enda bedre, nevner president Kåre Geir Lio. Trenger du å ta opp et nytt lån med lavest mulig rente? Sjekk ut hvor mye du kan låne med lånekalkulator på www.sambla.no i dag. Du får en oversikt over ulike banker, slik at du enkelt kan finne en banklån med laveste rente.